“
شناسنامه فنی و ملكی ساختمان چیست
شناسنامه فنی و ملكی سندی است كه حاوی اطلاعات فنی و ملكی ساختمان بوده و توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان صادر می گردد، چگونگی رعایت مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرسازی باید در شناسنامه فنی و ملكی ساختمان قید گردد و در كلیه نقل و انتقالات ساختمانی همراه با نقشه های ساخت به خریداران تحویل می گردد؛ بنابراین از اسناد مهمی است كه در فرآیند ساخت یك ساختمان باید تهیه شود، الزام صدور شناسنامه فنی و ملكی برای كلیه ساختمانها طبق ماده 2-9 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان و مراحل ماده 19 آئین نامه اجرایی ماده 33 مقررات ملی ساختمان است.
اگر شما هم مجری یك پروژه در حال ساخت و ساز هستید، باید بدانید زمانی كه كار عملیات ساخت و ساز یك ساختمان به پایان می رسد، نوبت به دریافت شناسنامه فنی و ملكی ساختمان است. در این مرحله سازنده پروژه یا مالك باید اطلاعات فنی و ملكی ساختمان را به همراه تأیید ناظر مربوطه به سازمان نظام مهندسی ساختمان در استان ارائه نمایند (تبصره دوم مبحث 1-9-2 بند1)
شناسنامه فنی ساختمان برگه ای است كه مشخصات كلی یك ساختمان در آن ذكر شده است. مواردی از قبیل مشخصات مهندسین طراح، ناظر و مجری، مشخصات سازهای، اطلاعات معماری، مشخصات دیوارها و نماها، مشخصات تجهیزات و تأسیسات نصب شده در ساختمان، اطلاعات فنی تجهیزات و تأسیسات مكانیكی، اطلاعات فنی تجهیزات برق و مشخصات آسانسور در قالب جدول هایی آورده شده كه هركدام از این موارد خود به موارد جزئی تر تقسیم می شوند؛ به طوریكه می توان از روی آن درباره ویژگی های عمومی ساختمان اطلاعات قابل توجهی را كسب كرد. صدور آن از دیماه سال ۹۵ آغاز شده است، اما به دلیل شباهت اسمی با « شناسنامه فنی و ملكی ساختمان» باعث به وجود آمدن سوء تفاهم هایی شده است؛ به گونه ای كه برخی از سازندگان پروژه های ساخت و ساز و یا مالكان، این دو را با هم اشتباه می گیرند.
تفاوتهای شناسنامه فنی با شناسنامه فنی و ملكی در چیست؟
اگرچه این دو شناسنامه دارای تشابه اسمی هستند، اما باید گفت كه تفاوتهای اساسی دارند. یكی از مهمترین تفاوتهای شناسنامه فنی ساختمان با شناسنامه فنی و ملكی در زمان صدور آنهاست. شناسنامه فنی در زمان صدور پروانه ساختمان صادر میشود اما صدور شناسنامه فنی و ملكی در زمان دریافت گواهی پایان كار صورت میگیرد.
در واقع شناسنامه فنی ساختمان زمانی صادر میشود كه هنوز ساخت یك پروژه ساختمانی صورت نگرفته است، اما شناسنامه فنی و ملكی پس از اتمام زمان ساخت و ساز صادر میشود. این مسئله برای آن دسته از پروژههای ساختمانی كه قرار است بصورت پیش فروش به مشتری واگذار شوند، اهمیت پیدا میكند. در این حالت، مشتریانی كه قصد پیشخرید دارند، از تمام جزییات ساختمانی كه وجه آن را در ابتدای كار میپردازند، آگاه خواهند شد؛ بنابراین میتوان گفت كه شناسنامه فنی در حالت پیشخرید موضوعیت دارد.
قانون صدور شناسنامه فنی براساس قانون پیش فروش ساختمان بوده كه در سال ۱۳۸۹ به تصویب رسیده است؛ اما صدور شناسنامه فنی و ملكی بر مبنای قانون نظام مهندسی و كنترل ساختمان انجام میگیرد كه این قانون در سال ۱۳۷۴ به تصویب رسیده است. یكی دیگر از تفاوتهای شناسنامه فنی ساختمان با شناسنامه فنی و ملكی در محتوای آنهاست.
همان طور كه اشاره شد، در شناسنامه فنی اطلاعات كلی ساختمان اعم از اطلاعات مربوط به معماری، سازهها و تأسیسات ذكر میشود؛ در حالی كه در شناسنامه فنی و ملكی مواردی مانند رعایت قوانین ملی مرتبط با ساخت و ساز و ضوابط مربوط به شهرسازی نیز آورده میشود.
گفتنی است براساس قانون صدور شناسنامه فنی ساختمان توسط شهرداری و صدور شناسنامه فنی و ملكی، توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام میگیرد.
تفاوتهای شناسنامه فنی با شناسنامه فنی و ملكی:
- تفاوت در زمان صدور
- تفاوت در منشأ قانونی
- تفاوت در محتوا
- تفاوت در مرجع صادركننده
چگونه باید برای دریافت شناسنامه فنی اقدام كنیم؟
برخلاف شناسنامه فنی و ملكی دریافت شناسنامه فنی ساختمان اجباری نیست و صدور آن نیز هزینهای را در بر ندارد. صدور این آن تنها براساس درخواست سازندگان بنا صورت میگیرد و معمولاً ناظر به فرآیند پیش فروش است. سازندهای كه قصد دریافت آن را دارد، میتواند پس از صدور پروانه بنا، برگهی شناسنامه فنی را از شهرداری مطالبه كرده و آن را تكمیل كند.
تأكید میشود كه این كار پس از صدور پروانه بنا صورت میگیرد؛ بنابراین شخص سازنده برای دریافت این برگه باید در ابتدا فرآیند صدور پروانه بنا را طی كند. سپس به همراه فردی كه درخواست پیش خرید بنا را دارد، به یكی از دفاتر اسناد رسمی رفته و یك قرارداد محضری را بین خود تنظیم كنند. گفتنی است آن باید به رؤیت فرد پیش خریدار برسد و وی موافقت خود را با قرارداد بر اساس این شناسنامه اعلام كند.
با توجه به نكات بالا باید گفت كه این برگه هم برای پیش فروشنده و هم برای پیش خریدار یك سند مهم محسوب میشود. در واقع كاربرد اصلی آن در پیگیریهای حقوقی بین خریدار و فروشنده است؛ به این صورت كه پس از اتمام كار ساخت و ساز و تحویل واحد به خریدار، این سند از سوی خریدار با ساختمان انطباق داده میشود و در صورت هرگونه مغایرت از طریق قانونی قابل پیگیری خواهد بود؛ در غیر این صورت خریدار ناچار است با شرایط موجود كنار بیاید و پیگیری قانونی این موضوع مشكل خواهد بود. لازم به ذكر است كه این سند برای هر واحد به صورت جداگانه صادر خواهد شد.
“