مجله تخصصی نمای ساختمان

با عضویت در خبرنامه اوستعلی، عضوی از آکادمی نمای ساختمان باشید

ورق های HPL

ورق های HPL

ورق های HPL (مخفف HIGH PRESSURE LAMINATE) صفحاتی هستند كه از تركیب لایه های سلولزی؛ رزنیهای فنولیك به وجود می آیند. این تركیب پس از قرارگرفتن در دمای بالای 180 درجه سانتی گراد و فشار 80 بار تبدیل به صفحات محكم با مشخصات فنی ویژه می شوند.

سطوح نهایی این صفحات توسط لایه های رنگین (طرح چوب، طرح سنگ، طرح های دیجیتال، رنگهای ساده و مركب …) و پوشش ضدخش پوشانده می شوند. این ورق ها كه با نام فرمیكا نیز شناخته می شوند، از لایه های مختلف كاغذ كرافت تشكیل شده اند.

در فرایند تولید این ورق ها لایه های مختلف كاغذ كرافت به همراه روكش نهایی ورق به رزین های ترموست آغشته شده و در دما و فشار بالا به یك ورق متراكم و یكپارچه تبدیل می گردد . ورق های اچ پی ال (HPL) شرایط بسیار مناسبی را برای طراحی نما در اختیار طراح قرار می دهند.

نصب این ورق ها به عنوان یكی از مصالح نمای خشك آسان و سریع بوده ؛ در برابر عوامل جوی مانند تابش آفتاب تغییر رنگ نمی دهند، وزن آنها سبك بوده و به آسانی نیز قابل شستشو هستند. با توجه به این مزایا و موارد بسیار دیگر می توان گفت ورق های اچ پی ال (HPL) گزینه مناسبی برای طراحی نمای ساختمان می باشند.

در طراحی نما با استفاده از ورق های اچ پی ال (HPL) بایستی به انتخاب روش مناسب با توجه به شرایط طراحی نما نیز دقت شود. به عنوان مثال از جمله مواردی كه ممكن است استفاده از این مصالح مناسب را در طراحی نما محدود كند، محدودیت این گونه پنل ها در سطوح منحنی است. البته استفاده از ورق های اچ پی ال (HPL) در نماهای منحنی نیز امكان پذیر است. اما انتخاب ضخامت ورق و روش نصب آن در این چنین شرایطی از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود.


ویژگی ورق های HPL

ویژگی هایی از قبیل مقاومت بالا، بی نیاز از شستشو، خاصیت ضدخش، مقاومت مكانیكی، مقاومت بالا در برابر آتش سوزی، كاركرد آسان، نصب خشك، خاصیت ضد باكتری و الكترواستاتیك از خواص فوق العاده این محصول به شمار می روند. مانند سنگ كدر نمی شود، مانند كامپوزیت كثیف نمی شود، آتش نمی گیرد و نیازی به نظافت ندارند. مانند چوب ترموود نیازی به ریكاوری ندارد. مانند چوب پلاست دچار رنگ پریدگی نمی شود.

مقاومت رطوبتی:

ورقه های HPL به علت تراكم زیاد در برابر آب و بخار آب مقاوم است. ورقه ورقه نمی شود و ترك نمی خورد و در حالت غوطه ور در آب كمتر از 6 درصد جذب رطوبت میكنند و افزایش ضخامت ناشی از این جذب آب هم بسیار ناچیز است. به طوری كه كمتر از 10 درصد می باشد.

مقاومت حرارتی:

ورقه های hpl نسبت به شوك حرارتی مقاوم است و دمای خشك را تا 180 درجه سانتیگراد تحمل می كند. در برابر حرارت سیگار مقاوم است و اثری از آن باقی نمی ماند. ضریب انبساط خطی آن بسیار ناچیز است و تغییرات ابعادی در دمای بالا كمتر از 3 درصد می باشد.

مقاوم در برابر الكتریسیته:

به دلیل استفاده از چسب رزین فنولیك در تولید فرمیكا (h.p.l) در مقابل جریان الكتریسیته مقاوم است.

مقاوم در برابر اسیدهای ضعیف:

به دلیل استفاده ازچسب رزین ملامین در سطح لایه ورقه های HPL در مقابل اسیدهای ضعیف (مثل باران های اسیدی) مقاوم است.

خش ناپذیری:

وجود لایه ملامینه نهایی در ضخامت HPL عامل مقاوم شدن این صفحات در مقابل خش پذیری است.

مقاومت مكانیكی:

تركیب مقاومت خمشی و قابلیت ارتجاعی سبب مقاوم شدن ورق های HPL در برابر ضربه های وارده می گردد. از این رو در نمای ساختمان، سطوح ورقه های HPL در مقابل فشارهای گوناگون از جمله فشار باد از خود عكس العمل خوبی نشان می دهد.


كاربرد متنوع

خواص نامبرده شده باعت می شوند تا استفاده از این محصول در پروژه های نمای خارجی و داخلی ساختمان ها، سرویس بهداشتی عمومی ورزشگاه ها، بیمارستان ها، آزمایشگاه ها، صنایع آهن سازی، صنایع كشتی سازی، كابینت سازی ،آسانسورها، انتخابی ایده ال به شمار می رود.

ابعاد – ضخامت

ضخامت این نوع پانل می تواند 3،5،8،12 میلیمتر و یا بیشتر باشد؛ اما جهت استفاده در طراحی نمای خارجی ضخامت های 6 و 8 میلیمتری توصیه می گردد. همچنین طول و عرض استاندارد بین المللی آن 3050*1300 و 2800*1300 میلیمتر بوده؛ اما با ابعاد دیگر هم در ایران تولید و وارد می شود.

صفحات HPL كاربرد وسیعی در زمینه های گوناگون دارد. در حال حاضر استفاده ازورق هایی با ضخامت 10-6 میلیمتر برای پوشش های داخلی و خارجی ساختمان ها معمول است. تنوع بسیار مناسب در طرح و رنگ این ورق ها می تواند جایگزین مصالح دیگری همچون چوب و ورق های كامپوزیت آلومینیوم در طراحی نما باشد اما قیمت تمام شده، شیوه های نصب و اخیرا عدم استفاده از ضخامت مناسب در نمای خارجی باعث شده كه امروزه استفاده از اچ پی ال تنها در پروژه های خاص صورت گیرد. رزین های بكار برده شده دراین رزین ها با پایداری و مقاومت شیمیایی بالایی كه دارند موجب چسبندگی، پیوند پایدار و برگشت ناپذیر لایه های مختلف به كار گرفته شده در ورق های اچ پیال (hpl) می شوند. به همین دلیل اثرات مختلف جوی، كمترتاثیری روی این ورق ها داشته و باعث كاهش كیفیت آنها با گذشت زمان نمی شوند.

روش شناخت كیفیت ورق های HPL

تراكم ورق:

تراكم بالای ورق HPL یكی از مهمترین بخش این متریال می باشد .

احتراق ورق:

از آنجا كه در ساخت ورق های HPL از رزین استفاده می شود و این مواد یكی از گران تری مواد ساخت می باشد، خالصی و ناخالصی آن باعث كیفیت و بی كیفیتی این محصول می گردد. همچنین با لمس و رویت نمیتوان جواب را پیدا كرد كه آیا برند مورد نظر خودسوز است یا خیر. جواب این سوال در تست تراكم می باشد.

ورق داخلی یا بیرونی (elecrobeam) (uv) (exterior) (interior):

یكی از مهمترین قسمت های ورق های hpl روكش آن میباشد كه شامل طرح ها و رنگ های متنوع میباشد اما چطور میتوان اطمینان حاصل كرد كه این روكش برای نمای بیرونی است یا داخلی؟ همانطور كه از نام interior مشخص است این ورق برای كاربرد داخلی میباشد و چنانچه در نمای بیرونی استفاده گردد دچار رنگ پریدگی می شود. برای exterior كردن ورق های interior از یك لایه ملامینه یا میكروفیلم استفاده می گردد كه به اصطلاح به آن uv میگویند اما این كاردوام چندانی در نمای بیرونی ندارد چرا كه همان لایه میكروفیلم در مقابل نور خورشید و كثیفی بسیار آسیب پذیر میباشد و در طول زمان دچار تیرگی می گردد. دیگر تكنولوژی exterior برای hpl استفاده از روش electrobeam یا پرتودهی می باشد كه این روش مقاومت پنل را بسیار بالا برده و مزایایی چون عدم تیرگی و كثیف شدن از بارزترین مزایای این روش می باشد.

سیستم نصب:

سیستم نصب hpl به دو دسته مشهود و نامشهود تقسیم می شود.

سیستم نصب مشهود :

سیستم نصب نامشهود:

نگارش از سایت زیباشیان.

ورود به سایت
نام کاربری / ایمیل / شماره موبایل خود را وارد کنید
بازیابی کلمه عبور
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
ورود به سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ثبت نام در سایت
شماره موبایل / ایمیل را تایید و اطلاعات را تکمیل کنید
ثبت نام در سایت
شماره موبایل یا ایمیل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید خود را در کادر زیر وارد کنید
ارسال مجدد کد تا دیگر